Bir Zamanlar Buzuldu


Patagonya Buzulu | Yıl 1928



Buzulların erime hızı ikiye katlandı. Denizlerin yükselmesi içme suyu kaynaklarını yok ediyor. Patagonya buzulları da sıcağa dayanamadı.

Buzullardaki erime çok hızlı... Küresel ısınma Güney Amerika'daki Patagonya buzullarını yok ediyor. Science dergisinde yer alan bir araştırma dikkatleri Patagonya buzullarına çekti. Bu buzulların 1995-2000'de, 1975-2000 arasında olduğundan iki kat daha fazla eridiği görüldü. İki bilim adamı, çeşitli haritaların ve uydu görüntülerinin yardımıyla, son 25 yılda 63 buzuldaki erimenin boyutlarını saptadı.
'Gerisi Gelir...'
Buzulların yılda 41.9 kübikkilometrehacim kaybettiği, bu erimenin deniz seviyesini yılda 0.11 milimetre artırdığı kaydedildi. Patagonya buzullarının erimesinin nedeni küresel ısınma; dünyanın her yanında buzullar eriyor. Arjantinlibilimadamı Eric Rignot, "Buzullar bir kereerimeyebaşladımı gerisi hızla gelir" dedi. Rignot'un birlikte çalıştığı Şili Üniversitesi'nden Andres Rivera ve Şili Bilim Araştırmaları Merkezi'nde görevli Gino Cassasa, Patagonya buzullarındaki erimenin, dünya genelinde buzulların erimesi nedeniyle meydana gelen deniz suyu seviyesindeki artışın yüzde 9'unu oluşturduğunu söyledi. Patagonya buzulları toplam 17 bin 200 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Deniz seviyesinin yükselmesinin içme suyu rezervlerinin yok olmasına neden olduğunu hatırlatan uzmanlar, küresel ısınmanın önüne geçilemediği takdirde dünyada çevresel ve ekonomik felaketler yaşanacağı konusunda uyarıda bulundu. Kuzey Amerika buzulları da eriyor. Kenya'daki Klimanjaro Dağı'nda buzulların yüzde 80'i erimiş durumda, Yeni Gine'de de buzul erimesi söz konusu. Buzulerimesinedeniyle Peru, Nepal ve Alaska'da sel felaketleri oluyor.
Patagonya Buzulu | Yıl 2004

Yazı Radikal Yaşam'dan(21.11.2003)
Fotoğraflar ise kuresel-isinma forumundan alınmıştır.