Kyoto Kuralları ABD'ye Rağmen Kabul Edildi


Kyoto Kuralları ABD'ye Rağmen Kabul Edildi
Fas'ın Marakeş kentinde biraraya gelen 167 ülkenin çevre bakanları ve temsilcileri, sera etkisi yaparak yerkürenin ısınmasına yol açan gazların azaltılmasını öngören Kyoto sözleşmesinin uygulanmasına ilişkin kuralları benimsediler. AB adına açıklama yapan Belçika Enerji ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Olivier Deleuze, dört yıldır görüşmelere konu olan kuralların kabul edildiğini belirtti ve "Kyoto sözleşmesinin nihayet onaylanıp yürürlüğe girmesini sağlayacak yol açıldı. Bundan dönüş yok"dedi. ABD'nin Mart ayında fazla zorlayıcı ve adaletsiz bularak imzalamayacağını açıkladığı Kyoto Sözleşmesi'nin diğer kilit ülkeleri Japonya ve Rusya. Marekeş'teki toplantıda Rus Heyeti Başkanı Aleksandır Bedritski de, Kyoto sözleşmesini artık onaylayabileceklerini bildirdi. Ancak, Japon Çevre Bakanı Yoriko Kavaguçi ise Kyoto sözleşmesini onaylama sözü vermedi. Kyoto Sözleşmesinde, 39 sanayi ülkesinin karbondioksit başta olmak üzere sera etkisine yol açan gaz emisyonlarını 2010 yılında 1990'yılındakine göre yüzde 5.2 azaltmaları öngörülüyor. (Kaynak: Anadolu Ajansı ve ntvmsnbc.com)
 
Küresel Yoksullaşma
Dünya nüfusunun yarısının, bir başka deyişle yaklaşık 3 milyar kişinin "günde 2 dolardan daha az", nüfusun beşte 1'ini oluşturan yaklaşık 1.2 milyar kişinin ise "1 dolardan daha az" gelirle yaşadığı bildirildi. Buna karşılık dünya nüfusunun yüzde 10'u ise mal ve hizmetlerin yüzde 70'ini üretip, dünya toplam gelirinin yüzde 70'ini alıyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın, Dünya Bankası verileri ve Dünya Kalkınma Raporu'na dayanarak hazırladığı "Küreselleşme, Büyüme ve Gelir Dağılımı" konulu çalışmaya göre, günde 2 dolardan daha az gelirle yaşayan, dünya nüfusunun yüzde 50'sini oluşturan yaklaşık 3 milyar insanın dünya üretimindeki payı, yüzde 6 dolayında gerçekleşiyor. Dünya Bankası verilerine göre, Doğu Asya ve Pasifik ülkelerinde yaşayan 267.1 milyon kişi, Doğu Asya ve Pasifik (Çin hariç) ülkelerinde yaşayan 53.7 milyon kişi, Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde yaşayan 17.6 milyon kişi, Latin Amerika ve Karayiplerde yaşayan 60.7 milyon kişi, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yaşayan 6 milyon kişi, Güney Asya'da yaşayan 521.8 milyon kişi, Sub- Saharan Afrika'da yaşayan 301.6 milyon kişi olmak üzere toplam 1.2 milyar kişi, günde 1 dolardan daha az gelirle yaşamını sürdürüyor Son günlerde dünyanın gözlerinin çevrildiği Afganistan'da günlük 44 cent, Etiyopya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ise 27 cent gelir elde ediliyor. Çalışmaya göre, küresel gelir eşitsizliği ve zengin-yoksul ülkeler arasındaki ortalama gelir farklılıklarının temel belirleyicisi, nispi ekonomik büyüme farklılığı olarak ortaya çıkıyor. Ortalama büyüme oranlarına bakıldığında, zengin ülkeler 1960'larda yüzde 4.7, 1970'lerde yüzde 3.1, 1980'lerde yüzde 2.3, 1990'larda yüzde 2.2 oranında büyürken, küreselleşme sürecine dahil olan katılımcı gelişmekte olan ülkeler 1960'larda yüzde 1.4, 1970'lerde yüzde 2.9, 1980'lerde yüzde 3.5, 1990'larda yüzde 5 büyüdü. Küreselleşme sürecine katılımcı olmayan gelişmekte olan ülkeler ise 1960'larda yüzde 2.4, 1970'lerde yüzde 3.3, 1980'lerde yüzde 0.8, 1990'larda ise yüzde 1.4 oranında büyüdü. (Kaynak: Anadolu Ajansı ve ntvmsnbc.com)  
Akdeniz 3000 yıldır hiç bu kadar ısınmamıştı.. İtalyan çevre uzmanları, Akdeniz'de su sıcaklığının son 3000 yılın en yüksek düzeyine ulaştığını açıkladı

İtalyan Yeşiller partisinin öncülüğünde, çevre örgütlerinin katılımıyla yapılan konferansta konuşan uzmanlar, Akdeniz'in su sıcaklığının 27 dereceye çıktığını belirttiler. Bu sıcaklığın tehlike sınırında olduğunu ifade eden uzmanlar, bazı canlıların bu ortamda hayatta kalamadıklarına dikkat çektiler. Biyometeoroloji Enstitüsü uzmanlarından Francesco Meneguzzo da, deniz sıcaklıklarının Akdeniz'de normalde ağustosta 24 dereceye ulaştığını, ancak sera etkisi nedeniyle son yıllarda bu sıcaklığın 25- 26 dereceye çıktığını söyledi. Uzmanlar, deniz sıcaklıklarının Adriyatik kıyılarında 28, Hırvatistan kıyılarında 29 derece olduğunu kaydetti.