Sözgâh - Cemil Taşkıran


Kısa; ama bir hayat kadar değerli sözler vardır. Hayatımız içinde bazen öyle durumlarla karşı karşıya olduğumuz anlar olur ki onları açıklamaya tüm gayretlerimize rağmen başaramayız. Büyük şahsiyetler bize derman olmaya çalışır ve kısa ama bir roman kalınlığında anlam içeren sözleriyle bir bakıma hayatımıza yön veren düşüncelerini aktarırlar. İşte sizlere yön belirtecek, birkaç özdeyiş.

- Nefret konusunda dikkatli olunuz. Saygıyla yaklaşın nefrete. Öyle soylu bir duygudur ki o, küçük kişisel düşmanlıklarla harcanmamalıdır. Nefret sevgiden yüz kez fazla enerji gerektiren bir coşkudur. Onu bir kişiye değil, bir davaya karşı yüceltin. Hoşgörüsüzleğe, adaletsizliğe, ahmaklığa karşı yöneltin. Nefret hassas insanların gücüdür. Gücü ve büyüklüğü, kişisel çıkarlar gözetilmeksizin kullanılmasına bağlıdır.

Olive Moore (İngiliz Romancı)

- İnsan olmak demek, insan olmamak tehlikesine açık bulunmak demektir. İnsan, sahip olduğu şeylerden çok yaptığı şeylerden, davranışlardan ötürü zoolojik skolanın dışına çıkar. (...) Düşünmek insana bahşedilmişl bir şey değildir; Emekle geliştirilen bir eylemdir. Ve düşünmek için yaşamıyoruz, yaşamayı sürdürmek, hayatta kalabilmek için düşünüyoruz.

Ortega Y. Gasset

- Şimdi yükseklerde bulutlarla birlikte yaşamak vardı özgürce...

Yerde alçakça yaşamanın ne anlamı var ki...

Cemil Taşkıran

- Yüce Allah bizi yaratırken iki yuvarlak organ vermiştir. Biri oturmak diğeri ise düşünmek için. Başarımız hangisini daha çok kullanmamıza bağlıdır.

Konfüçyüs

- İnsan bazen toplum içinde yalnız, yalnızlık içinde kalabalık yaşayan bir mahlukattır.

Cemil Taşkıran

- Bir yerde küçük insanları büyük gölgeleri oluşuyorsa orada güneş batıyor demektir.

Anonim

- Müzik, dinletisi bakımından öznel, varlığı bakımından evrenseldir.

Cemil Taşkıran