Romanovlar'ın Son Evi / John Boyne

Rusya, 1915.
On altı yaşındaki Georgi Jahmanev, bir arkadaşının, Rus imparatorluk ailesinin önemli bir üyesine sıktığı kurşunun önüne atlar ve kahraman ilan edilir. Bu olayın üzerinden bir hafta bile geçmeden, bir ırgatın oğlu olarak başlayan hayatı, yeni görevi için St. Petersburg’a götürülmesiyle sonsuza kadar ve tümüyle değişir.

Artık Çar II. Nikolay’ın tek oğlu Aleksey Romanov’un özel muhafızıdır.

Altmış beş yıl sonra, Londra’da bir hastanede ölüm döşeğindeki karısı Zoya’nın başucunda otururken, bütün bu yıllar boyunca yaşadıkları bir bir gözünde canlanır.
Bir felaketle damgalanmış evlilikleri, sevdiklerinin ölümleri ve asla unutulamayacak sürgün günleri…

Romanov’ların Son Evi, yoksul bir kulübeden koparılıp, çökmekte olan bir imparatorluğun kalbine gönderilen bir delikanlının öyküsü. Çar II. Nikolay ile karısı Aleksandra’nın sırlarına, Rasputin’in entrikalarına ve otokrasinin sona erişine şahit olan Georgi, yüzyıla damgasını vuracak bir dramın hem tanığı hem de bir parçası olmuştur.

Georgi Jahmanev’in, 1915’ten 1981 yılına kadarki hayat hikâyesi, kendi ağzından aktarılıyor. Roman, gerçek bir tarihsel fonda ve gerçek tarihi kişilikler kullanılarak kurgulanmış.
Rus İmparatorluğu’nun son saltanat ve çöküş yılları, ünlü Romanov ailesinin ihtişamlı ve trajik yaşamı romanın ana tarihsel fonunu oluşturuyor.
Romanov'ların Son Evi aynı zamanda, bugünde yaşamakta zorlanan bir erkek ile geçmişiyle barışamayan bir kadının parçalanmış evliliklerinin de öyküsü.


Yorumlar
Heyecan uyandırıcı, doludizgin bir hikâye... sürükleyici ve doyurucu.
The Times

Boyne kusursuz bir akıcılıkla yazıyor; özellikle Romanov’ların devrim öncesi aşırı zengin yaşantılarını betimlemekte çok başarılı.
Independent
Çok sürükleyici.
The Mail on Sunday

İyi düşünülerek, duyarlılıkla yazılmış, çok katmanlı, müthiş bir roman. büyüleyici...
Irish Examiner

Sürükleyici bir drama... Boyne büyük bir ustalıkla, yaşayan, nefes alıp veren bir karakter yaratmış.
Daily Express

John Boyne, tarihteki en önemli hikâyelere yepyeni bir bakış getiriyor.
Karanlığa bakmaktan kaçınmadığı halde, karanlıktan önceki aydınlığı bulmayı bir şekilde hep başarıyor. Bize kılavuzluk ederek, tarihte tatmin edici, dokunaklı ve gerçek bir yolculuk yaptırıyor. O, günümüz edebiyatının en büyük ustalarından biri.
Colum McCann

Belki de Brian Moore’dan beri hiçbir İrlandalı yazar, tarihi mekânları yeniden yaratmak konusunda John Boyne’un ustalığına sahip olmadı. Boyne doğuştan hikâyeci... Büyüleyici, ölçülü ve duygusallıktan korkmayan, eskiye ait bir vefa anlayışıyla dolu
bir roman.
Sunday Independent

İnsanı alıp götüren, destansı bir aşk hikâyesi.
Waterstone’s Books Mag


Yazar hakkında

John Boyne 1971’de İrlanda’da doğdu. Dublin Trinity College’da İngiliz Edebiyatı okudu, Doğu Anglia Üniversitesi’nde yaratıcı yazı eğitimi aldı. Edebiyata öyküyle başlayan Boyne, 70 kadar öykü yazıp yayımladı.Boyne’un, iki kez İrlanda Kitap Ödülü’nü kazanan,
New York Times’ın bestseller listesinde zirveye çıkan, dünyada 5 milyondan fazla satan ve 2008’de Miramax tarafından Mark Herman’ın yönetmenliğinde filme alınan The Boy in the Striped Pyjamas (2006; Çizgili Pijamalı Çocuk) ile birlikte yedi romanı var.
Romanları 42 dile çevrilen John Boyne’un, bir gençlik kitabı olan sekizinci romanı Noah Barleywater Runs Away, ekim 2010’da yayımlanacak.Dublin’de yaşayan John Boyne, şu anda dokuzuncu romanı üzerinde çalışıyor.


Yazan: John Boyne
Çeviren: Özlem Yüksel
Roman
440 sayfa
24 TL