Mezbahane - Murat Mutlu


Dergiye yazılacak ilk yazı bu. Onun için güzel olmalı. İlk izlenim çok önemli ya. Evet evet güzel bir yazı olmalı Okuyan "Vay be, güzel yazmış!" demeli. Demeli de nasıl? Okuyucuya "vay be!" dedirtcek yazının konusu bile yok henüz.

Aşktan mı söz etmelii siyast mi yazmalı? Hayır, olmaz! Hem aşk hem siyaset konusunda herkes bir şeyler söylüyori yazıyor. Hem dünyadaki tüm konular bunlar mı ki bunlar yazılsın? Düşünüyorum... Ne olabilir?

İnsan olabilr mi? İnsanlık ya da? Evet bence insan olmalı ilk yazının konusu. Öldüren, öldürülen, yaşayan, yaşatan insana adanmalı ilk yazı. Sevgiliye adanmış onlarca yazıdan ne eksiği olacak? Hem sevgili tek kişiyken insan herkestir bazen de her şey...

Bu kez ister istemez düşünüyorum: Kötümser mi olmalıyım, iyimser mi? Kefe'nin kötümser tarafı daha ağır geliyor. Olayların sıcak olduğundan mıdır, unutamadağından mıdır bilmiyorum.

Geçen yılı hatırlayın. Mardin'in Bilge Köyü'nde yaşananları 44 kişi katledilmişti o köyde. bu olayın neyi sıcak bir yıl geçmiş üstünden Elazığ'daki katliamı hatırlayın. (kabul ediyorum çok magazinel) Münevver Karabulut"u hatırlayın. Ayrıntıları yazma ihtiyacı görmüyorum sağolsun basın(!) bu göreviğ layıkıyla(!) yerine getirdi.

Her gün onlarca belki de yüzlerce insan öldürülüyor! Bir hiç uğruna! Töreymiş, namusmuş, hırsızlıkmış... Adam / kadın öldürüldü diye töre mi kurtuldu, namus mu temizlendi, hırsızlık kökten mi btirildi? Hiç zannetmiyorum!


Hem sadece insanı mı öldürüyor insan? Çevrenize bakın, neleri öldürdünüze dikkat edin Bugüne kadar kaç canı canından ettik / ediyoruz...

Sevgiliye verilmek için gülü kopardık, oysa "Gül dalında güzeldir." diyen de insan değil miydi? Fabrikalar açtık insanlara daha iyi ve daha hızlı hizmet için. Bu kez de ağaçları, balıkları, havayı öldürdük.

Oysa her şey zaten insanın emrinde değil mi? İstediğimiz zaman (kurallar dahilinde) avlanıyor, kurr-ban kesiyoruz. Ama sırf "daha fazla" hevesi için daha fazla avlanıyoruz. Avlanma kelimesini geniş düşünmenizi istyiyorum.

Unutmayın, veren el almayı da bilir. Bugün canını insana veren doğa yarın insanın canını alır. Hiç mi örneği yok bu durumun?

Taş devrindeki insan daha rahattı. O devirde insan sadece canavarlardan korkuyordu; ama günümüz insanı her şeyden, ırkdaşından dahi korkuyor.

Kızıl Baron filminden bir replik: Dünyayı kanlar içinde yüzen bir mezbahaneye çevirmişiz.

Murat Mutlu

8 Ekim 2009

Elazığ