Planlar ve Sapmalar / Çağatay Varyozdöken

Hayatın hep bizim isteklerimiz doğrultusunda akıp gitmesini isteriz. İsteklerimizi ve planlarımızı gerçekleştirebilmek için de çabalarız. İsteklerimiz gerçekleştiği ölçüde hayat bizim için daha yaşanabilirdir. Düşündüğünüz zaman göreceksiniz ki; bizim ya da sevdiklerimizin istediği şeylerin gerçekleştiği anlar en mutlu zamanlarımızdır. Ya kendiliğinden olur bu mutluluklar ya da bir uğraş sonucu. Kendiliğinden olduğunda mutluluğu doyasıya yaşarsınız. Bu şekilde gelen mutluluk bizim için sürpriz niteliğinde olur. Ancak çaba sonucu mutlu olmak zordur. Beklentilere sahipsinizdir bu durumda. Bu çabalar sonucunda bazı ödüller bekleriz. Hesaba katmadığımız şey, kiminin doğa güçleri olarak nitelediği “yüksek irade”dir. Bizim dışımızda bir şeyler gerçekleşir. Beklenmedik zamanlarda beklenmedik olaylarla karşılaşarak bir bilinmezlik içinde savruluruz. Belki birçok kişi bu saptamaların farkında bile değil gündelik yaşantısında; damdan düşer gibi oluyor söylediklerim belki de.
Durumu şöyle örnekleyebiliriz: Güneşli bir güne uyanırsınız. Bugün yapacağınız güzel şeyleri düşünürken telefon çalar ve rahatsızlanan bir yakınınızın haberini alırsınız. Ya da uzun süredir hayalini kurduğunuz değerli bir şey alacakken tüm paranız çalınır ve hırsız kayıplara karışır. Ya da haberini beklediğiniz iş görüşmesinin günü gelip çatmıştır. O gün görüşmeye giderken size araba çarpar; ayağınız kırılır ve o işi de kaybederseniz ümitleriniz kırılır… Gibi gibi… Olayları çoğaltmak, kendinize uyarlamak zor olmayacaktır.
Bu gibi olaylarda neyin neden olduğunu kestiremez; bu bilinmezlikle başa çıkabilecek gücü de kendinizde bulamazsınız. Hayatınızdaki bu zamansız sapmaların ileride sizi nelerle karşı karşıya bırakabileceğini düşünmeye çalışırsınız.
Neye yanacaksınız, yapamadığınız şeylere mi, o şeyleri yapacakken başınıza gelen olaylara mı? Uğradığınız bu maddi manevi zararın tazminatını alacağınız makam da yoktur üstelik. Yine mutlu olabilmek için çabalarsınız.
Mutluluğu düz bir çizgi olarak düşünürsek, kötü olaylar bu düz çizgideki eğrilik büğlülüklerdir. Sabretmek de bu sapmaları düz çizgiye yaklaştıran bir gereç. Herkesin hayatı bu tür sapmalarla doludur. Mutluluğunuz eğrildiğinde zaman ve sabır yine her sorunda olduğu gibi kapınıza kadar gelip size yardım için teklifte bulunur. İsterseniz kabul etmeyin…