Taksim mi Beylikdüzü mü? / Efsun Güztoklusu

- 5 ve 10 yaş arası çocukların okul zoruyla getirildikleri ancak oraya buraya koşturup ‘ööööritmenim bu bana vurdu ‘deyip stant devirdikleri, Penguen standı ile Leman standının amansızca rekabet ettikleri fuar işte bu fuar…

- Madem insanlar ucuza kitap alacaklar o zaman neden toplama kampı eziyeti çekmesinler mantığı ile hareket edip, sıkı bir araştırma sonucunda İstanbul’un en ücra ulaşımı en zor yerine kurulan fuarıdır…

Yukarıda yer alan değerlendirmeler ‘ekşi sözlük’ ve ‘itü sözlük’ten alıntılandırıldı… Konu tabii ki 30.Uluslararası Tüyap Kitap Fuarı…

Bu yıl 12-20 Kasım 2011 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece’de düzenlenen İstanbul Uluslar arası Kitap Fuarı 600 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı ve

197 adet etkinlik programı ile açılışını yaptı bile..

Fuarın onur yazarı Ferid Edgü ve ana teması ‘Umut’ Düş mü, Gerçek mi?’ olarak belirlenmiş bu yıl, ayrıca İlk dört gün mısır edebiyatı ve sineması çeşitli etkinlikler, ’Necip Mahfuz’ paneli ile kitapseverlerin beğenisine sunuluyor. Fuar sosyal medyadan da ‘www.istanbulkitapfuari.com’ izlenebilir…

MEDYADA GÜNCEL FUAR HABERLERİ:
Fuar, basında nedense içeriği ile değil de Beylikdüzü’ndeki mekanının uzaklığı, trafikte geçirilen süre,

Taksim de bu yıl yer almayan servisler gibi konularla yer aldı. Sadece Hürriyet Gazetesi’nden Doğan Hızlan edebiyatçı kimliği ile konuyu olması gerektiği gibi edebiyatçı bakışıyla ele almış… (bakınız

15 ve 16 kasım 2011 köşe yazıları) Bu konuda en kapsamlı dosyayı sunan idefix.com’un internette yayımladığı sabitfikir adlı e-dergi’de ise ,artık değişik kitap fuarlarının oluşturulması gerektiğine değinilmekte. Hatta bu sitenin öncülüğünde alternatif bir kitap fuarının 21.11/21.12.2011 tarihleri arasında düzenleneceği muştusuna da yer veriliyor çalışmada… Yakın zamanda Beyoğlu’nda düzenlenen Sahafların Kitap Fuarı da diğer bir seçenek. Yani artık kitapseverlere birden fazla seçenek sunuluyor hem de yakın çevrenin Pink Floyd dizelerinde geçtiği üzere ‘comfortably numb’ son derece rahat koşullarında.

Bir de Ankara, Antalya gibi illerde düzenlenen ulusal ölçekli fuarlar var. Takdir edilmeli ki İstanbul - Ankara yolu bile İstanbul’un sıkışık trafiğinden bin kez iyidir. Hani ille de kitap fuarına gitme deliliğine yakalandıysak günü birlik Ankara Fuarına gelebilme seçeneği de mevcut…

Benim gibi klostrofobi sıkıntısı çekenler için,Taksim’den kalkan servisler kaldırıldığından beri özellikle bu yıl fuar o kadar da tıklım tıklım değilmiş…

Kitap Fuarını etkileyen bir başka etken ise E-kitap okuma aygıtlarının artışı ve sanal fuarlarda kitap  fiyatlarının bazı kitaplarda neredeyse % 70’lere kadar indirim görmesi. Örneğin son çıkan Steve Jobs biyografisi oldukça iyi satmış E-kitap olarak e bu da yayınevlerini birazcık ürkütüyor. Kitabın okuma kolaylığı açısından yatay basımı da geçenlerde ülkemizde gerçekleştirildi. Wendy Wax’in ‘Hiç Hesapta Yokken’ isimli kitabı EME yayıncılık tarafından yayınlanmış.. Bu uygulama şimdiye değin sadece İngiltere ve Holanda’da geçerli idi.

Demek ki Türkiye’de kitap yayımı, fuarları, sanal çeşitlemeleri ile değişime ayak uyduruyor. Ama ne yazık ki yazılı basında biz hala yolun uzaklığı gibi konularla aydınlatılıyoruz! Dünyanın en büyük kitap etkinliği Frankfurt’ta düzenlenen ‘Book Fair’de 7500 yayınevi ve 110 ülke katılım sağlıyor. Biz ise hala uluslar arası fuarımızın yolunun uzaklığındayız!