Ummagma: Mütevazi Ama Özel Bir Grup / Efsun Güztoklusu


Facebook incelemelerim sırasında "Ummagma" isimli iki kişilik (Shauna McLarnon (Kanadalı) ve Alexx (Sasha) Kretov (Ukraynalı) evli bir çift) bir müzik grubunun şarkılarını tanıttığı bölüme rastladım. Ms. Larnon aynı zamanda arkadaş da olmak istiyordu. Müziklerini Sayın Editörüm Murat Mutlu'ya da gönderdim o da beğenmiş olsa gerek ki bana grubu tanıtıcı bir yazı yazmamı istedi ve işte bu yazının konusunu da böylece birlikte oluşturduk. Öncelikle belirtmeliyim ki; müzik sektöründe artık büyük prodüksiyon şirketlerinin hegomanyası yavaş yavaş sona ermekte… Black Keys, Lamp gibi müzik grupları kendi müziklerinin tanıtımı kendileri üstlenerek ya da daha küçük prodüksiyon şirketleri ile çalışarak yeni yaşam alanları oluşturmakta.Ünlü ağır ağbilerden Radiohead de en son albümlerini internet ortamında piyasaya sunarak kitlelere ulaştı. Bu durumda şarkılarını yazan besteleri yapan müziklerinin prodüktörlüğünü bile bizzat üstlenen bu mütevazi “Ummagna” grubunu tanıtmak boynumuzun borcu.

Grubun hikayesi 8 yıl önce Shauna Moskova'ya yerleşince başladı. Kuzeybatı Kanada Yukon'dan yola çıkıp Sibirya üzerinden Moskova'da duraklayan ve burada çalışmaya başlayan Shauna, bir gece ünlü Rus akustik gitar virtüözü Van Smirnov'u izlemeye gitmişken, orada sonradan evleneceği Alexx (Sassha) Kretov ile tanıştı. Moskova'da birkaç yıl beraber yaşadıktan sonra Ukrayna'da yeni bir yaşama başladılar. Önce Kiev'de durakladılar daha sonra Kretov'un memleketi Batı Ukrayna'da Krements'e yerleştiler. Şimdi yaşamları kızlarını yetiştirme çabası ve müzik grupları ile dolu. Hiç kuşkusuz her ikisi de güzel ve yoğun bir emek gerektiren uğraşlar.

Ummagma, ikili bir grup Alexx ve Shauna'dan ibaret. Besteleri yapma, aranjmanlar, müzik enstrümanlarının çalımı kendilerine ait.Grubun tanıtımı şimdilik facebook.com/ummagma linkinden ve diğer sanal kaynaklardan sürdürülüyor.Temmuz ayı ortalarında -Ummagma ve Antigravity-albümlerini http://ummagma.bandcamp.com/ linkinden tanıttılar ve videoları da http://www.youtube.com/user/ummagma da mevcut.

Etkilendikleri müzikler çok çeşitli jazz, dream pop, progresive rock, indie ve Kuzeybatı Avrupa rock metaphorları. Soundlarının temelinde Sigur Ros, Cocteau Twins, Stereolab, Blondredhead ve Peter Gabriel gibi müzisyenlerin etkileri var. Düşsel, pozitif enerji yayan albümde her şarkı birbirinden farklı, orijinal duruşları hemen fark ediliyor. Daha önce dinlediklerimize benzemiyor ve dinlemeye değer. Kısaca bu gruba destek olalım. Özellikle http://ummagama.amazingtunes.com girerseniz şarkılarının İngiliz Amazing radyo da çalmasına da aracı olmuş olacaksınız. Grubun moral ve finansal desteğe ihtiyacı var zira arkalarında büyük plak şirketleri yok. Siz aktif müzik dinleyicileri hemen şimdi dinleyin bu grubu…



Ummagma hakkında bazı yorumlar