Türkçe - Sümerce İlişkisi - Nurullah Geyik


            Türk dili çok eski bir geçmlşe sahip bir dildir. Moğolistan ve Çin içlerinden Orta Avrupa'ya, Sibirya'dan Hindistan ve Kuzey Afrika'ya geniş bir alanda varlık gösteren, binlerce eser, anıt, yazıt ve belge bırakanTürk dili bugün de Türkistan, Azerbaycan, Anadolu, Balkanlar ve Avrasya bozkırlarında kullanılmaya devam etmektedir. 20. yy'da iletişim teknolojilerinin gelişmesi ve Türkler'in çeşitli sebeplerle dünyanın başka yerlerine göç etmeleri sonucu Türkçe bugün dünyanın her tarafına yayılmıştır.
            Türk dili, köken bakımından Ural - Altay dilleri ailesine mensup bir dildir. Zamanla değişime uğrayıp bugün ki şeklini almıştır. Türk dili çok eski bir tarihe sahiptir. Bilinen ve tespit edilen en eski Türkçe metinler Orhun Abideleri'dir. Bu abideler Türk adının geçtiği ve saf Türkçe'yle yazılmış edebi bakımdan yüksek bir edebiyat seviyesinin ürünleridir. Bu abidelerin tarihi 6. yy'la dayanmakla beraber anlatımdaki ustalık ve akıcılık bu edebi ürünlerin temelinin daha eskiye dayandığını kanıtlamaktadır. Çünkü bir dil ortaya çıktıktan sonra edebi bir zemine oturması için oldukça geniş bir zaman dilimine ihtiyaç vardır. Bu nedenle Türk dilini 6. yy'la sınırlandırmamamız gerekir.
            Son zamanlarda Sümerce alanında araştırma yapan bazı dil bilginleri Sümerce ve Türkçe arasında ilgi kurmuşlardır. Ancak Sümerce'de ön ekler varken Türkçe sondan eklemeli bir dildir. Buna rağmen araştırmacıların Türkçe ile Sümerce arasında kurduğu ilişki son derece önemli ve üstünde durulması gereken bir konudur. Mesela Türk dil bilgini Osman Nedim Tuna, Türkçe ile Sümerce arasında 168 ortak kelime tespit etmiştir. Bu kadar kelimenin benzer olması; hem ses hem de anlam bakımından birbirinin aynı olması araştırmacıların tezlerini kanıtlamaktadır. Bu durum, sanılanın aksine Türkçe'nin ilk yazılı belgelerinin Orhun Abideleri değil, Sümerce belgeler olduğunu bir nevi kanıtlar. Hala devam eden araştırmalar bize gösteriyor ki Türkçe'nin dünyanın en eski dillerinden dolaysıyla Türkler'in de dünyanın en eski kavimlerinden olduğunu gösteren bir başka kanıttır.