Uçabilen En Büyük Kuş Tehlikede

Uçabilen en büyük kuş türlerinden biri olan toy kuşu, "yaşam savaşı" veriyor...

Doğa Derneği Tür Sorumlusu Ferdi Akarsu, toy kuşunun sayısının yasa dışı avcılık sonucu, sınırlı yaşam alanlarının yoğun ve plansız yapılan tarım faaliyetleri gibi nedenlerle Türkiye'de olduğu gibi dünya genelinde azalma gösterdiğini söyledi.
Erişkin erkek ve dişi toy kuşlarının görünümlerinin farklı olduğunu belirten Akarsu, bu türün erkeğinin 15 kilogramı geçebildiğini, dişisinin de 4-5 kilograma kadar ulaştığını ifade etti.
Akarsu, toy kuşlarının Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Avusturya, Macaristan, Rusya, Ukrayna, Çin, Fas, Portekiz, İspanya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Moğolistan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Moldova ve İran'da yaşadığını belirterek, ''Dünya popülasyonunun yüzde 50'sine yakını İber Yarımadası'nda bulunuyor. Bunun ana nedeni, İspanya ve Portekiz'de sürdürülen etkili koruma çalışmaları'' dedi.
Türkiye'de, daha çok Sakarya, İç Kızılırmak, Konya ve Yukarı Fırat havzalarında toy kuşu varlığına rastlandığını ifade eden Akarsu, şunları söyledi: ''Türkiye'de toy kuşlarının popülasyonu biri İç Anadolu ve Akdeniz'in iç kesimleri, diğeri de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bulunuyor. Yapılan son araştırmada, toy kuşlarının, pek çok yerde doğal yaşam alanlarından bozkırlara doğru çekildiği belirlendi.
Ülkemizdeki otlakların ve doğal bozkırların bakirliğini hızla kaybetmesi nedeniyle Türkiye'deki toy popülasyonları parçalanma ve yok olma riski taşıyor. Bu türün üreme popülasyonu yüzde 21-30, kışlama popülasyonu değişimi de yüzde 51-80 arasında azalma gösteriyor. Toy kuşları, Türkiye Kuşları Kırmızı Listesi'ne göre tehlike altında.''

''SAYILARI BİNE KADAR DÜŞTÜ"

Akarsu, yaptıkları araştırmalara göre, toy kuşu türünün Türkiye'deki 79 üreme kaydının 64'ünün, 24 kışlama kaydının 18'inin Önemli Doğa Alanları (ÖDA) içinde olduğunun belirlendiğini söyledi.
Bu verinin, Türkiye'de yaşayan her 10 toydan 8'inin Önemli Doğa Alanları içinde yaşadığını gösterdiğine işaret eden Akarsu, şunları kaydetti: ''Bu durum uzun zamandır koruma altında olan ve sayıları Önemli Doğa Alanları'nda bine kadar düşen türün neslinin devamı için buraların korunmasının gerekliliğini tekrar ortaya koymuştur. Bu türün korunması için gerekli çalışmalar yapılmalı. Önemli Doğal Alanları gerektiği gibi korunursa, bu tür de diğer tehlike altında olan türler gibi korunmuş olacaktır.''

Kaynak