Devlet Tiyatroları’ndan Yeni Bir Sahne Daha!..

1 Ekim 2009 tarihinde, kuruluşunun 60. yılına perde açan Devlet Tiyatroları; 60. yılında 60 yeni yerli oyuna ‘Dünya Prömiyeri’ni hedeflemesinin yanı sıra sahne sayısını da 60’a ulaştırma çalışmalarını sürdürüyor.

Bu çalışmalar çerçevesinde; Beykoz Ahmet Mithat Efendi Sahnesi’ni 28 Aralık 2007, Malatya Devlet Tiyatroları Sahnesi’ni 19 Aralık 2008’de açan Devlet Tiyatroları; 24 Aralık 2008 tarihinde Elazığ Devlet Tiyatrosu, 31 Mart 2009 tarihinde Samsun Tiyatrosu, 04 Mart 2009 tarihinde İzmir Soyer Kültür Sanat Sahnesi’ni, 3 Nisan 2009 tarihinde Çorum DT Sahnesi’ni, 10 Nisan 2009 tarihinde İstanbul Üsküdar Tekel Sahnesi’ni, 17 Nisan 2009 tarihinde İstanbul Üsküdar Stüdyo Sahnesi’ni, 1 Ekim 2009 tarihinde Konak Melek Ökte Sahnesi’ni, 13 Ekim 2009 tarihinde Ankara 75.Yıl Sahnesi’ni, 17 Kasım 2009 tarihinde İstanbul Küçük Sahne’yi, 24 Kasım 2009 tarihinde Küçükçekmece Sahnesi’ni, 15 Ocak 2010 tarihinde Zonguldak Devlet Tiyatrosu’nu açtı.

Kahramanmaraş Devlet Tiyatrosu ise Devlet Tiyatroları’nın 51. sahnesi olarak 12 Mart 2010 Cuma günü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımı ile düzenlenecek törenle açılacak. 
Tören sonrası Ankara Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği Ödüllü oyun “GENÇ OSMAN” temsil edilecek. Sanat Kurumu’nun 2008-2009 Tiyatro Ödüllerinden ‘En İyi Giysi Tasarımı’ ve ‘En İyi Işık Tasarımı’ ödüllerini alan “Genç Osman”, 13 Mart Cumartesi günü matine ve suarede sanatseverlerle tekrar buluşacak. Turan Oflazoğlu’nun yazdığı, Şakir Gürzumar’ın yönetmenliğini yaptığı oyunun dekor tasarımı Sertel Çetiner’e, giysi tasarımı Gülümser Erigür’e, ışık tasarımı Şükrü Kırımoğlu’na, müziği Can Atilla’ya, koreografisi Handan Özer’e ait oyunda; Akın Erozan, Tolga Tuncer, İlhan Kantarcı, Kutay Sungar, Ahmet Erkut, Nusret Şenay, Cahit Çağıran, Kayhan Sarıgöllü, Uğur Kaya, Mine Medya Haktanır, İnsan Sanıvar, Neşe Baykent, Füsun Akay, Fikret Ergin, Halit Güngör, Nejat Armutçu ve Efe Ünsal, Sibel Durak, Evren Tuncer, İbrahim Korumaz, Murat Beşik, Pascal Timur Mattei, Zeki Tüzün, Nazlı Polattaş, Ülker Kılıçaslan, batu Ergün, Cihan Kaymak, Volkan Özman, Çağılhan Öztornacı, Çağlar Ekinci, E. Irmak Bavkır, Erdem Serkan Saraç, Aytek Şayan, İlhan Deliktaş, İrfan Atav, Kadir Samet Karaman, Kıvanç Değirmenci, Nazım Hikmet Çalışkan, Sabri Akdemir, Velican Demirel, Okan Koç, Atalay Şahin, Burak Soyak, Cengiz Aydoğan, Engin Bostancı, Eren Demir, Ferhat Kıratlı, Fırat Güngör, Hüseyin Erdoğan, Hüseyin Sinan Hürkardeş, Kartal Can Ermiş, Kayhan Çelik, Onur Sarıaltın, Orhan Kara, Ömür Eliaçık, Selaaddin Safa Yetişen, Sercan Özyazıcı, Serkan Ulus, Tarık Şengil, Serkan Çalık, Hasan Üreten ve İpek Gürol rol alıyor.  “İnsanlığın üstün bir anlayışa yükselmesi ancak büyük birinin batmasıyla olur bazen. Halkın gecesine Tanrı’nın uzattığı yeni tutuşmuş bir meşaledir bu ölüm. Yüz bin güneş birden ışık salsa, onun kadar genişletemez bilinç ufuklarını…”

Aynı sahnede 17, 18 Mart tarihlerinde İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği “LOZAN” izlenebilecek. Memet Baydur’un yazdığı, Mahmut Gökgöz’ün yönetmenliğini yaptığı oyunun dekor ve giysi tasarımı Serpil Tezcan’a, ışık tasarımı Serhat Akın’a, müziği Nurettin Özşuca’ya ait. Ozan Uçar, Nişan Şirinyan, Ali İpin, Mutlu Güney, Umut Demirdelen, Burak Şentürk, Şahin Çelik,  Hakan Vanlı, Cenk Sözeri, Sinem Sezer, Gülhan Gökçe Cenar, Şeyda Pektok, Rezzak Aklar, Vasıf Koçak ve Evren Taştimur rol aldığı oyunun konusu; “Kimi zaman barışı korumak ve tesis etmek, savaşmaktan daha meşakkatlidir.” Kurtuluş Savaşı’nın ardından Lozan’da barış görüşmeleri için masaya oturan İsmet Paşa’yı savaştan daha güç bir süreç beklemektedir. Önemli olan savaşı kazanmak değil, diğer milletlere bunu kabul ettirebilmektir.

24, 25 Mart tarihlerinde ise Pervin Ünalp’in yazdığı, Nesrin Üstkanat’ın yönetmenliğini yaptığı Ankara Devlet Tiyatrosu’nun diğer başarılı yapımı “GEÇ KALANLAR” izlenebilecek. Dekor tasarımı Işın Mumcu, giysi tasarımı Sevgi Türkay, ışık tasarımı Osman Uzgören tarafından hazırlanan oyunda; Füsun Günuğur, Levent Şenbay, Dilara Keyf Günüç, Deniz Alver Çamlıdağ rol alıyor. “Geç kalanları göstermek istiyoruz… Yolun başında olanlar gecikmesin diye… Çok fazla zamanımız yok. Hemen, şimdi, şu anda söylenmeli ve yaşanmalı… Ne söylenecekse… Ne yaşanacaksa… Seyircimize mesajımız basit aslında. “hayat ‘seni seviyorum’ demeyi erteleyecek kadar uzun değil”… Hepsi bu…”

31 Mart ve 1 Nisan tarihlerinde Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nun “ÖLÜMÜ YAŞAMAK” adlı oyunu sahnelenecek. Orhan Asena’nın yazdığı, Tamer Levent’in yönetmenliğini yaptığı oyunun dekor tasarımı Hakan Dündar’a, giysi tasarımı Sevgi Türkay’a, ışık tasarımı İzzettin Biçer’e ait. Ebru Nil Aydın, Filiz Kılıç, Pınar Gün, Şıvan Binici, Yurdaer Okur, Ali Çelik, Uğur Çınar, Murat Bölük rol alıyor. “İki aile arasındaki kan davası anlatılmaktadır. Yerel Kültürel motiflere de yer verilen oyunda kan davasının etkisine maruz kalanların gözünden törenin ne demek olduğunu barış sağlamak için vicdan, akıl ve hümanizm yoluyla kendi ailesi başta olmak üzere bütün köyü karşısına alan Mustafa’nın çırpınırcasına mücadelesi.”

            472 Seyirci kapasiteli Kahramanmaraş Devlet Tiyatrosu; birbirinden farklı ve seçkin eserleri her hafta sanatseverlerle buluşturmaya devam edecek.