Müzik Müzik Müzik / Efsun Güztoklusu

Wilco isimli müzik grubunun solisti ve beyni Jeff Tweedy müzik ile ilgili özgün görüşlerini şu biçimde açıklamış; “Hayatımın kitabı Don Kişot’tur. Rock müziğin bir özeti gibidir. Marazlı bir hayalcilik, Post modernizm, değirmenlere saldırı düzenleme ruhu ve tabii sizden daha akıllı olmasına rağmen size müthiş bir bağlılık gösteren Sancho Panza gibi hayranlar. DON KİŞOT SIRF ROCK AND ROLL’DUR.”

Bu yazıyı hazırlarken referans olarak aldığım 'Ve Başkaldırdı Apollon’Rock tarihi (İmge Yayınları Yazarlar: Burak Eldem ve İzzet Eti) isimli yapıta ve yazarlarına müteşekkirim.

1950’lerin ortalarında siyahların müziği rhytm and blues’u radyo ortamına ilk sunan Cleaveland’lı radyo programcısı Alan Freed ile uzun süreçli yolculuğuna başlayan Rock'n Roll’un ilk popüler temsilcisi Elvis Presley’dir.Presley 1956’da ilk kez 1 milyonun üstünde Satan ‘Heartbreak Hotel’adlı parçasıyla anne ve babalarından daha değişik bir müzik dinlemek isteyen gençlerin idolü oldu.Yıllar sonra Dire Straits’in beyni(ki60’ların müziğinin tınıları yapıtlarında bolca mevcuttur)Mark Knopfler ‘Calling Elvis’adlı single ile o döneme çok nostaljik bir vurgu yapmıştır. (dire strait1991 albümü’On Every Street’in ilk parçası)

1960’larda Rock n Roll bireysel zırhından arınarak,Liverpool’lu dört gencin kurduğu Beatles ile tam anlamıyla rock kimliğine bürünmüştür.Bu dönemde rock grupları ortaya çıktı Ve müziğin ekseni Amerika’dan İngiltere’ye kaydı.Ayrıca rock türleri ortaya çıkıp çeşitlendi. Bunlar çok kısaca,soul,geleneksel folk rock(Joni Mitchell),hippilerin Woodstock’a taşıyacakları isyankar ve uyuşturucu odaklıpyscodelic rock (Pink Floyd’un Syd Baret önderliğindeki ilk dönemi),senfonik rock (Rick Wakeman;The Who),ağır aksak rhytm funk elektronik çalışmalara ağırlık veren ve klasik motiflerle rock müziğe sanatsal bir nitelik kazandıran progressive rock (Genesis) gibi türlerdir.


1960’ların özellikle sön döneminde rock müziğin siyasal ve toplumsal konuları dile getirmekteki yatkınlığı da ortaya çıkmış oldu.Rolling Stones grubunun ‘İndian Girl’albümündeki şu sözler çarpıcıdır:Mr.Gringo ,my father aint no Che Guevera/And His fighting the war on the streets of Masaya... Bu dönemin sivrilen grupları Rollin Stones,The Greatful Dead,The Doors,The Who gibi gruplar ve bireysel gitar tekniğine bugüne değin kimsenin ulaşamadığı Jimmy Hendrix,Janis Joplin gibi vocallerdir.1960+ların sonlarında da Led Zeplin.Deep Purple, Jethro Tull,Supertramp,Yes,Genesis ve niceleri ortaya çıkmışve günümüze değin varlıklarını sürdürmüşlerdir.

Rock'n Roll’un gelişimi; Amerika ile Avrupa’da özellikle İngiltere’de doludizgin devam ederken;Fransa gibi kendi dillerine çok bağlı ülkelerde grup bazında gelişemedi. Zira Rock’un evrensel dili İngilizce idi.Bir dönem Johnny Holiday rock tandanslı bir şeyler yaptı.Fransada Arap göçmenlerin etnik müziği ise müthiş bir gelişme göstermiştir nice Fransız kafatasçı politikacılara inat...
Metal müzik daha sonra çeşitli Avrupa ülkelerinde İsveç, Norveç; Finlandiya gibi İngiliz diline dayanmakla birlikte kitlesel taraftarların gözdesi olarak devam edegelmiştir.Norveç'te yurt dışına ihraç edilen en önemli ürünler arasında black metal grupları da bulunmaktadır.Almanya,Fransa gibi ülkelerde gençler bu müziği anlayabilmek için Norveççe öğrenmeye başlamışlar bir rivayete göre....Norveçli diplomatlara da klasik müzik eğitim kadar black metal eğitimi de verilmektedir ki yurtdışında ''fransız''kalmasınlar.Bu arada Rusya Devlet başkanı Medyedev gençliğinde koyu bir Deep Purple hayranı olduğunu açıklamış vegeçen aylarda efsane grup ile tanışmıştır.Ancak efsane grup artık falemenko müziği dinlediğini beyan ederek sayın devlet adamını bayağı üzmüştür..Asi gençlik işte ne olacak... Ne olursa olsun müzik ruhun gıdasıdır...