Aykırı Bir Tabusallık / Elif Soykan

Aile. Aile kavramı.Birçok toplumda -Türkiye de bunların başında geliyor- aile kavramı tabusaldır. Aileye dokunulmaz, aile kutsaldır. Mutlu bir aile ulaşılması gereken biricik erektir. Aile içinde yaşananlar yine aile içinde kalır. Kimse karışamaz, yorum yapamaz. Doktorlarla, bilim insanlarıyla -aslında genel olarak bilen kişilerle demek daha doğru olur- bile aile ve aile sorunları tartışılmaz. TABUYU YIKMAK Bu saklı kutuyu açmak tehlikeli ve cesur bir iş biliyorum ama sadece açmayacağım bu saklı kutuyu karıştıracağım da. İLK OLUŞUMLAR Bireyin karakterinin, duygu ve düşünce dünyasının ilk şekillendiği yer ailedir. Siyasi, dini görüşlerimizi, hayata bakışımızı, olayları yorumlayış biçimimizi dahi ailemiz oluşturur. İlk eğitimimizi aileden alırız; yemek yemeyi,oturup kalkmayı ve bireyin biricik ve en temel kendini ifade etme aracı olan konuşmayı aileden öğreniriz. Ailedeki bireyleri taklit eder, onların dilek ve arzuları çerçevesinde yaşamımızı yavaş yavaş şekillendirmeye çalışırız. Bireyi, birey yapan ilk ve en temel öğenin aile olduğu düşünülürse, bireylerin de toplumu oluşturduğu ve bir bütünü temsil ettiği düşünülürse, ailenin içine girmenin,sağlıklı bir aile oluşturabilmek için aile kavramının derinliklerine inmenin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkacaktır.
DOKUNULMAYAN VİRANELER
Aile içinde yaşanan sorunlarla yakın akrabalar dahi pek ilgilenmek istemeyebilir. Çünkü; aile içinde yaşanan sorunlara müdahale edilmesi -babaya,çocuğunu neden azarladığının, neden küçük düşürüldüğünün sorulması gibi-özel yaşamı ihlal, aile yaşantısına saygısızlık olarak kabul edilir. Hatta bir sorunu ortadan kaldırmak için girişilen mücadele sonucunda; aile bireylerinin ayrılmasına neden olmak  -ya da sağlamak- "günah"olarak kabul edilir.

AİLELERİ BASKICI OLANLARIN KENDİ KURDUĞU AİLE DÜZENİ DE AYNI ŞEKİLDE OLACAKTIR!
 Baskıcı,aile bireylerinin birbirine saygısız,eşitlikten yoksun bir aile ortamında yetişen çocuklar kendi ailelerin de aynı yöntemi uygulayacak-ruhsal gelişimini bu şekilde tamamlamamış olan birinden başka türlüsü beklenemez-ve sağlıksız bireyler yetişmeye devam edecektir. FARKLI ÇIKIŞLAR Aile içinde mutsuz olan çocuklar dışarıya ve zararlı alışkanlıklara daha açıktır.Mutluluğu asıl istediği yerden ailesinden alamayan çocuklar,zararlı alışkanlıklarla mutluluğu yakalayacağını düşünebilir.Küçük yaşlarda alkol,sigara,uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklarla tanışan bireylerin aile ortamları ya yoktur ya da sorumsuz ve baskıcıdır. Yetişkin hayatlarımızda yaşadığımız birçok psikolojik travmanın nedeni de yine ailemizdir!
 
SONUÇ YERİNE
Bireyler toplumu oluşturur ve toplumun temel birimi-yapı taşı-ailedir.Aile mutluluğu,bilinci,eğitimi toplumun mutluluğu,bilinci,eğitimidir. Sağlıklı bir toplum için önce sağlıklı aileler kurmak gerekir.Bunun için aile hayatını tabusallıktan kurtarmak,daha tartışmaya açık hale getirmek gerekir.Unutmamalıyız ki,en büyük mutluluklarımızı ve en büyük acılarımızı çocukken yaşarız ve çocukken en yakınımızda daima ailemiz vardır.Kimi zaman öldürücü kimi zaman yaşam kaynağıdır aile.Bazen kendimizi keşfetmemizi sağlar,bazen de hiç bir zaman kendimiz olamamamıza neden olur. Eğitimli ve sağlıklı aileler,eğitimli ve sağlıklı bir toplum dileğiyle...