Babalar ve Oğullar / Ivan Turgenyev

Babalar unutulmaz, oğulları da…
Klasik Rus edebiyatının unutulmaz yazarı İvan Turgenyev’in başyapıtı Babalar ve Oğullar, Rusça orijinalinden yepyeni bir çeviriyle Türkçe’de. Kuşaklar arası çatışmanın hiç bitmeyen öyküsünün dünya edebiyat tarihindeki en unutulmaz anlatımı.

İvan Turgenyev’in Rusya’dan ayrılmasına ve yaşantısını Avrupa’da sürdürmek zorunda kalmasına neden olan Babalar ve Oğullar, aynı zamanda Rus edebiyatının ilk “modern” roman örneği olarak kabul ediliyor. Eser 1862 yılında yayınlandığında, kuşaklar arası çatışmaya yaklaşımıyla Rus toplumunu tam anlamıyla alt üst etmişti. “Zamanlar üstü” kavrayışı ve açıksözlü anlatımıyla, üzerinden 150 yıl geçmesine karşın Babalar ve Oğullar hâlâ yepyeni kalmayı başarırken, aynı zamanda en çok tartışılan klasiklerden biri olmaya da devam ediyor.

Babalar ve Oğullar, Rusya sosyal ve politik reformların eşiğine tereddütle yaklaşırken 20 Mayıs 1859 günü başlar. Modern değerlerle yaşamayı tercih eden liberal Rus babaların, devrimci düşünceleri Rus devletinin istikrarına yönelik bir tehdit olarak kabul edilen özgür düşünceli oğullarıyla yaşadığı kuşak çatışmasını dile getirerek devam eder. Roman, edebiyat tarihinin en unutulmaz öykülerinden birini anlattıktan sonra, Rusya’nın uzak köşelerinden birinde, küçük bir köy mezarlığında son bulur.

Kitabın öne çıkan karakteri olan Bazarov, müthiş zekası, alaycı yaklaşımı, kendine olan güveni ve edebiyat tarihine mal olmuş nihilist yaklaşımıyla iki Rus kuşağı arasındaki bölünmüşlüğü “sinir bozucu” bir gerçeklikle ortaya koyar. Babalar ve Oğullar her ne kadar Rusya’da geçen bir öyküyü aktarsa da, işlediği temanın evrenselliği şüphe götürmez.

Can Yayınları, daha önce Dostoyevski, Tolstoy, Gorki gibi yazarları ustalıkla Türkçe’ye aktaran Ayşe Hacıhasanoğlu’nun Rusça orijinalinden gerçekleştirdiği çevirisiyle Babalar ve Oğullar’ı Türk okuruna bir kez daha sunuyor.

Ali Ömer Türkeş'in Radikal Kitap'ta yayınlanan eleştirisini okumak için bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Yaz klasikleri

İVAN TURGENYEV
İvan Turgenyev, 1818’de Rusya’da, Oryol’da doğdu. Üç yıl Berlin’de öğrenim gördükten sonra ülkesine toprak köleliğine karşı, Batı yanlısı bir liberal olarak döndü. Dönemin ünlü eleştirmeni Vissarion Belinski’den büyük destek gören Turgenyev, uluslararası üne erişen ilk Rus yazar oldu. 1840’lar ve 1850’lerde aralarında Avcının Notları’nın da bulunduğu, köy yaşamı ve köylüleri anlattığı öyküleriyle tanındı. 1860’ta yayınlanan Devrim Öncesi adlı romanı, genç aydınların karşılaştığı sorunları ve Rusya’nın büyük değişim öncesindeki durumunu konu alıyordu. En önemli romanı Babalar ve Oğullar’da (1862), kuşaklar arasındaki çatışmayı derinlemesine sergiledi. Tolstoy ve Dostoyevski ile olan kavgaları ve Rusya’daki edebiyat çevrelerine yabancılaşması sonucunda, yaşamının son yirmi yılını Baden-Baden ve Paris’te geçirdi. Duman (1867) adlı romanında, Rus aydınlarının hem sağ, hem de sol kanatlarının karikatürlerini çizdi. Paris’te George Sand, Gustave Flaubert, Goncourt kardeşler, genç Émile Zola ve Henry James gibi yazarlarla yakınlık kurdu. 1883’te Paris yakınlarında, Bougival’de öldü.


BABALAR VE OĞULLAR
Orijinal adı: Ottsy i Deti
Yazar: İvan Turgenyev
Dizi: KLASİKLER
Rusça aslından çeviren: Ayşe Hacıhasanoğlu
Sayfa sayısı: 256
Fiyatı: 15,50 TL
Yayın tarihi: 17 Ağustos 2010
Can Yayınları