Ulusların Zenginliği ve Uygarlığı / Prof. Dr. Oktay Yenal

Prof Dr. Oktay Yenal Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan “Ulusların Zenginliği ve Uygarlığı” adlı çalışmasında son 30 yılda Doğu Asya’da başlayıp hızla yayılan İkinci Sanayi Devrimi’nin ardından ortaya çıkan zenginlik ve uygarlık arasındaki korelasyon konusundaki paradigma değişikliğini irdeliyor.

Yenal, artan gelir ve maddi refah düzeyinin mutlu toplumlar kurmada ve geliştirmede önemli ve gerekli bir etmen olduğu ancak zenginleşmenin uygarlığa giden yol için yeterli olmadığını savunurken eğitimin kalkınmadaki rolü ve öneminin altını çiziyor.

Yenal, kitabında yeni sanayileşen ve zenginleşen ülkelerin uygarlık yolunda da sürekli ve dengeli ilerleme göstermesinin siyaset, hukuk, ve kamu yönetimi, kurum, kural ve geleneklerinin geliştirilmesi ve sürekli yenilenmesiyle ile başarılabildiğini, bunun yolunun ise bilimi, sanatı açık ve yaratıcı düşünceyi yeşerten gerçek anlamda üniversite eğitiminden geçtiği tezini savunuyor.

Yazar kitapta, Sanayileşen ülkeler yaşam uygarlığı konusunda da Batı’nın düzeyine erişebilecekler mi? Ya da çocuklarına insan değerinin yüceltildiği, düzenli, adil, güzel ve mutlu toplu yaşam sağlayan kendi dünyalarını yaratabilecekler mi? Yeni sanayileşen ülkelerde neden uygarlık düzeyi teknik ilerlemenin ve maddi zenginleşmenin gerisinde kalıyor? Bu konuda ne yapılmalı? sorularına yanıt arıyor.

Kitaptan…
“Gerçekten, diyebiliriz ki, uygarlaşma, ne sanayileşmenin önkoşulu, ne de olağan sonucudur. Geç sanayileşme, olsa olsa, uygarlaşmaya olanak sağlayan fakat bir yandan da, aşağıda işaret ettiğimiz gibi, günümüz koşullarında uygarlaşmayı zorlaştıran bir etmendir. Şimdi yeni sanayileşen ülkelerin karşılaştığı belki en büyük sorun, hızla zenginleşen bu ülkelerde maddi gereksinimlerin sağlanması ötesinde toplu yaşam kurum ve koşullarının nasıl bir süreç içinde gelişeceğidir ki bu da uygarlaşmanın anlamı, önkoşulları ve bu çerçeve içinde Batı Uygarlığı’nın yeri ve rolü sorunlarını ortaya çıkarmaktadır.”

Yazar Hakkında
Prof. Dr. Oktay Yenal, iktisat eğitimini London School of Economics ve Chicago Üniversite’sinde bitirdikten sonra İstanbul, Atatürk, Princeton, Boğaziçi, Sussex ve Koç Üniversiteleri’nde öğretim üyeliği yaptı. DPT’nin kuruluşunda çalıştı. Dünya Bankası’nda Asya Bölgesi Baş İktisatçılığı ve Hindistan Direktörlüğü görevlerinde bulundu. Emekli olduktan sonra Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliği de yapan Prof. Yenal’ın para-banka ve gelişme ekonomisi konularında yayınları bulunmaktadır.

Ulusların Zenginliği ve Uygarlığı
Oktay Yenal
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
100 sf, 10 TL