Kitabın Kalbinin Attığı Yer: İstanbul Sahaflar Çarşısı / Ebru Çolak

"Mekânda zamanı tanımlayabilmek mümkünse
İşte sahaflar çarşısı…
Geçmişten günümüze kadar uzanan
Bir kültür hazinesi
Prof. Dr. Edibe Sözen"

Geçmişi çok eskilere dayanan sahaflık; kitaba ayrı bir değerin biçildiği, meraklısına yol gösterici, hiç eskimeyen bir meslek.  Beyazıt meydanındaki  İstanbul sahaflar çarşısı da kimilerinin kitap bakmak için geldiği, kiminin ise  vazgeçemediği bir mekan. Piyasada bulamayacağınız bir kitabı hemen alabileceğiniz ayrıca kendisinde olmayan kitabı da nerede bulabileceğinizi size söyleyen bir kütüphanedir.
Kitap severlerin vazgeçemediği mekan olan sahaflar, sadece kitap alışverişinin yapıldığı bir  yer değildir. Aynı zamanda kitap severlerin bir araya gelebildiği, kitaplar hakkında derin sohbetlerin yapıldığı,dostluklara da vesile olan bir yerdir . Daha önce adını duymadığınız kitaplarla karşılaşabileceğiniz mekanlardır sahaflar çarşısı.
Sahaflık mesleğinin  diğer mesleklerden de ayrı bir yeri vardır. Çünkü sahaflık para kazanmak amacıyla değil kitap sevgisine sahip olanların yapabileceği, hiçbir çıkarın olmadığı ayrı bir meslektir. Masum bir çocuk gibidir. Tek çıkarı size kitap sevgisi aşılamaktır. Sahaflardan aldığınız eski kitaplarda  sadece içindeki  yazıları okumazsınız.   Onlarda  daha önce okumuş olanların karaladığı, altını çizdiği , kendi hayatına ait fikirlerini karaladığı notları da görürüsünüz. Okuduğunuz altı çizilmiş bir satır belki de onun hayatına ait bir şey söylüyordur size. Bazen sayfaların arasından çıkan unutulmuş notlar, sararmış çiçekler onu geçmişte okuyanların ruh âlemine ait birer izdir. Raflarda yan yana sessiz bir şekilde  duran yığınla kitap aslında içinde fırtınaların koptuğu  ayrı bir dünyanın kapılarını açar size. 
Ayrıca sahafçılar, artık sahafların eskisi gibi olmadığını, insanların eskisi gibi sahaflara sık sık uğramadıklarından  şikâyetçiler. Sahafçılık dükkânında yıllarca bu   mesleği sürdürdüğünü  söyleyen İlker Bey :’’Artık sahaflar eski sahaflar gibi değil. İnsan artık buralara uğramaz oldular, ders kitabı almak için gelen öğrenciler dışında pek kimse uğramıyor. Geçmişten tanıdığımız ve dost olduğumuz, buraya uğramadan yapamayan birkaç müşterimiz dışında genelde durgun. Ama sahafların insanları kucaklayan ayrı yeri vardır. Buraya kitap almaya gelirsiniz ama bir yandan da size kitabı satanlarla dost olur onların dertlerine bile ortak olursunuz.   Sizinle dertlerini düşüncelerini paylaşırlar   kitaplarla kurduğunuz dostluğu onlarla da kurarsınız ‘’diyor.

Geçmişten günümüze uzanan bir kültür hazinesi olan sahaflar, omuz omuza vermiş kitaplarıyla sessiz bir şekilde bu geleneği yaşatıyor.