Kafkas Tutsağı / L.N. Tolstoy

Eser, bir süre subay olarak orduya katılan Tolstoy’un Kafkasya’da geçirdiği günlerde edindiği izlenimleri gerçekçi bir biçimde yansıttığı öykülerden oluşuyor. Tolstoy savaş, esaret ve özgürlük temalarını büyük bir ustalıkla işlerken, savaşan insanların ruh hallerini yalın ve duygulu bir dille aktarıyor.
KafkasTutsağı, , Rus ordusunda Kafkasya'da subay olarak görev yapan Jilin’in annesinin son arzusunu dile getirdiği mektubun ardından onu son kez görmek için izin alarak yola düşmesini, yolda Tatarlara tutsak olmasıyla yaşadığı zorlu günleri konu alıyor. Eser Tolstoy’un en önemli öykülerinden biri. Kitapta Kafkas Tutsağı ile birlikte dört öykü bulunuyor.


Bir gün evinden mektup aldı. Anacığı şöyle yazıyordu: “Artık yaşlandım oğlum. Ölmeden önce seni son bir kez görmek isterim. Gel, helalleşelim, cenazemi kaldır, sonra Tanrı’nın izniyle yeniden birliğe dönersin. Hem sana burada bir de kız buldum: Aklı başında, eli yüzü düzgün, iyi bir kız; çiftliği, toprakları da var. Beğenirsen evlenirsin ve belki buralardan bir daha ayrılmazsın.”
Jilin dalıp gitti: “Gerçekten de iyice yaşlandı annem, gitmezsem bir daha göremeyebilirim kendisini. Hem kim bilir, belki bulduğu kız da iyidir, bakarsın evlenirim.”

Kafkas Tutsağı
L. N. Tolstoy
Çev: Mazlum Beyhan
İş Bankası Kültür Yayınları
169 sayfa
10 TL