Sosyal Demokrasi / İsmail Cem

İsmail Cem’in kaleminden tüm yönleriyle Sosyal Demokrasi
Türk siyasetinin en saygın isimlerinden İsmail Cem’in, “Türkiye’de Geri Kalmışlığın Tarihi”, “Türkiye, Avrupa, Avrasya” ve “Tarih Açısından 12 Mart” adlı eserlerinden sonra “Sosyal Demokrasi ya da Demokratik Sosyalizm Nedir, Ne Değildir” adlı eseri İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlandı. Siyaset adamlığı yanında sol siyaset konusunda ses getiren kitaplar kaleme alan bir düşünür olan Cem, 1984 yılında yazdığı bu kitapta, sol siyasetin teori ve pratiğindeki birikimlerini okuruyla paylaşıyor.
Sosyal demokrasinin ideolojik kaynaklarına dönerek Kautsky ile Bernstein’in kimi düşüncelerini vurgulamakla işe başlayan Cem, demokratik sosyalizm olarak da nitelediği sosyal demokrasinin kimi temel tercihleriyle sosyalist-komünist hareketlerden ayrıldığını belirtiyor. Sosyal demokrasinin şiddeti reddeden mücadele biçimleriyle çoğulcu ve eşitlikçi bir ortam oluşturmak için yola koyulduğunu söyleyerek sosyal demokrat modeli ortaya koyuyor.
Cem’e göre değişen dünyada iş daha zorlaşmış olsa da toplumların sanayileşme ve özgürlük doğrultusundaki kaçınılmaz gelişmeleri, bir noktadan sonra ancak sosyal demokrasinin cevaplayabileceği ihtiyaçlar yaratacaktır. Dolayısıyla sosyal demokrasi, geleceğin sistemidir. İsmail Cem, kitabın son bölümünde Türkiye’de sosyal demokrasinin mümkün olup olmadığını tartışıyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu ortamı ve siyasi hareketleri değerlendirecek sosyal demokrasinin Türkiye’de sadece bir olasılık değil, bir ihtiyaç olduğu sonucuna varıyor.

İsmail Cem Hakkında
1940 yılında İstanbul’da doğan İsmail Cem, yazar ve yönetici olarak çeşitli gazetelerde çalıştı. 1975 – 1981 döneminde ve 1958 sonrasında, yazarlığın yanı sıra siyasete de atıldı. Bununla birlikte parti merkez yönetimlerinde görev yaptı. İsmail Cem, 1995’te Kültür Bakanı, 1997 – 2002 döneminde ise Dış İşleri Bakanı oldu. Cem’in İngilizce yazılmış ve Almancaya da çevrilmiş Turkey in the New Century adlı bir dış siyaset çalışması ile sergilenmiş fotoğraflarından derlenen “Mevsimler” adlı iki fotoğraf kitabı da bulunuyor. İngilizce ve Fransızca bilen Cem, öncelikle Dış İşleri Bakanlığı sırasında izlediği politikalardan ötürü, dünyada Türkiye’nin yetiştirdiği değerli bir siyasetçi ve barış adamı olarak tanınmıştır.

Sosyal Demokrasi ya da Demokratik Sosyalizm Nedir, Ne Değildir
İsmail Cem
327 sayfa
18 TL
İş Bankası Kültür Yayınları