Toprak / Prof. Dr. David R. Montgomery

David R. Montgomery’nin inceleme ve araştırma kitabı Toprak: Uygarlıkların Erozyonu, İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.
İnsanoğlunun sonunu hazırlayan tehlike Washington Üniversitesi’nde Dünya ve Uzay bilimleri profesörü olarak görev yapan David R. Montgomery tarafından kaleme alınan Toprak: Uygarlıkların Erozyonu; henüz çok büyük bir tehdit olarak görülmeyen toprak kaybının önemine dikkat çekiyor. Montgomery; verimli toprakların ne kadar hor kullanıldığını dünya tarihinden örneklerle açıklıyor.
Toprağın önemine, erozyonun dünyayı nasıl yok ettiğine ve bu tehlikeli yok oluşa engel olmak için nasıl yöntemler uygulanacağına dikkat çeken Montgomery; konunun ulaştığı noktanın ciddiyeti hakkında uyarılarda bulunuyor.
Toprak: Uygarlıkların Erozyonu, insanoğlunun sonunu hazırlayan tehlikenin önüne geçilmesi için hazırlanmış önemli bir araştırma kitabı.

Kitaptan:
İnsanlık tarihinde toprağın önemli rolünü incelemekten çıkaracağımız ana ders açık olduğu kadar da basit: Modern toplum, geçmişteki uygarlıkların sonunu hazırlayan hataları tekrarlama riskini göze alıyor. Toprağı, kendini yenileme sürecinden daha hızlı tüketerek torunlarımızın geleceğini ipotek altına alıyoruz.
David R. Montgomery hakkında:
Washington Üniversitesi’nde Dünya ve Uzay bilimleri profesörü olarak görev yapan David R. Montgomery, aynı zamanda Jeomorfoloji Araştırma Grubu’nun da lideridir. 1984 yılında Stanford Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nden mezun olan Montgomery, doktorasını 1991 yılında Kaliforniya Üniversitesi’nde Jeomorfoloji alanında yapmıştır. Toprağın önemi, uygarlaşma sürecinde toprak gibi konularda çalışmalarını sürdüren Montgomery’nin Toprak: Uygarlıkların Erozyonu eseri, 2008 yılında roman dışı kitap kategorisinde Washington Kitap Ödülü’ne layık görülmüştür.

Toprak Uygarlıkların Erozyonu
Yazar: David R. Montgomery
Çeviren: Emel Anıl
İş Bankası Kültür Yayınları, 2010
363sf, 16 TL