Defter Notları / Hüseyin Ekmekçi

Soyut bir evrende serüvenin ilk bölümü: “Defter Notları”
“Her yazınsal metnin başlangıcı, bir defter notudur.”
“Defter Notları”, ilk bakışta herhangi bir yazınsal tür içerisinde konumlandırılmayabilir. Şöyle de denilebilir: Her yazınsal metnin başlangıcı, bir defter notudur.

Zihinde belli belirsiz kımıldanan, biçimleşmeyi, somutlaşmayı bekleyen sözcükler, cümleler, deyişler gün içerisinde hiç umulmadık bir anda, zihin sahibini rahatsız etmeye başlayabilir. Gündelik konuşmalara sinen, ortalama düzeyde seyretmesi yeterli olan algılamada güçlük doğuran, ikinci derecedeki iletişim alanlarını dahi sekteye uğratabilecek çapta etkileyici olmaya aday söz konusu sözcükler ve cümlelerle nasıl mücadele edilebilir? Özellikle, yaşamda psikolojik açıdan en yakın mesafedeki kişilerin, “insanların çok başarılı bir biçimde gerçekleştirdiği eylemleri, sergilediği davranışları beceremiyorsun” değerlendirmelerine nasıl yanıt verilebilir?

Böyle bir psikolojik ve zihinsel ortamda can buldu, Defter Notları. İlkin yalnızca, beyaz kağıt ve tükenmez kalemin nedensiz, sonuçsuz ilişkiye girmesiyle var oldu. Sözcüklerin, cümlelerin, deyişlerin sahibinin, beyaz kağıttaki ilk işaretleri görmesiyle, dışarıdan içeriye yolculuğu da yaşam bulmaya başladı. “Bir deftere yazmaya başlamak, bir yalnızlığa başlamak gibi” deyişi bu çerçevede anlaşılabilirse, Defter Notları’nın da bütünüyle, dışarıdan içeriye, sonra da içeriden “soyut bir evren kurma”ya yönelik serüvene dönüşen yolculuk olduğu düşünülebilir.

Sözcüklerin ve cümlelerin sahibi, “soyut bir evren kurma” serüvenini sürdürüyor. İlk bölümü “Defter Notları” olan serüven, önümüzdeki dönemde bir romana evrilecek. Bundan sonraki bölümler de sözcük ve cümle sahibinin dışarıdan içeriye, içeriden soyut evrene genişleyecek ya da daralacak salınım döngüsüne bağlı olacak.
Defter Notları, Hüseyin Ekmekçi,
Clinart Yayıncılık,
Haziran 2010, İstanbul, 76 Sayfa

Hüseyin Ekmekçi
16 Nisan 1972 tarihinde İstanbul’da doğan Hüseyin Ekmekçi, ilk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra, 1998 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Ekmekçi, 1996 yılında başladığı AVC Yayınları editörlüğü görevinin ardından, 15 yıl süresince, çeşitli sektörel ve kurumsal yayınlarda muhabirlik, editörlük ve yazı işleri müdürlüğü görevlerini üstlendi. Ekmekçi, halen bir sivil toplum kuruluşunun yayın organında Yazı İşleri Müdürü olarak çalışıyor.
1996-1999 yılları arasında, İskenderiye Yazıları dergisinde Yayın Kurulu'nda yer alan Ekmekçi'nin aynı dergide, "Octavio Paz'ın Yalnızlık Dolambacı Üzerine Bir Deneme", "Eleştirel Teori Üzerine bir İnceleme" ile "Adorno'nun Estetik Kuramı Üzerine İnceleme" isimli denemeleri yayımlandı.