Hayatını Seçen Kadın - Nermin Abadan Unat / Sedef Kabaş

Annem bugünkü Almanya'nın Polonya'ya terk etmiş olduğu bölgede bulunan Stettin adlı bir liman şehrinde, 1883'te dünyaya geliyor.
Stettin, Alman İmparatoru Wilhelm zamanında, Baltık Denizi'nde önemli bir liman. Anne tarafımın annesini, babasını hiç tanımadım. Çünkü annemi de çok gençken kaybettim.
Bir ablası varmış, onu bir akrabalarının yanına Alman İmparatorluğu'nun başkenti olan Berlin'e göndermişler, belki orada birisine rastlar da evlenir diye. Çünkü o dönemin kadınları için ortaokul sonrası evlilikten başka olanak yok. Annem de, orada aristokrat kökenli Karwinski adlı Macar bir subayla karşılaşıyor. Evlenince, Barones Elfriede Karwinsky oluyor. Baron, annemi Viyana'ya getiriyor. Yıl 1907, ablam da 1908'de dünyaya geliyor. Ancak Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında annemin eşi savaşta ölüyor, annem dul kalıyor, fakat düzenini bozmuyor. Viyana'da kalmaya devam ediyor. Üvey ablamı okula gönderiyor. İşte o yıllarda içmelerden yararlanmak üzere Karlsbad'a gidiyor ve babamla orada karşılaşıyor.”




Hayatını Seçen Kadın

“Hocaların Hocası”
Nermin Abadan Unat
Söyleşi: Sedef Kabaş
Nehir söyleşi
340 sayfa

Biz onu daha çok şöyle tanıyoruz;

Türkiye'nin ilk kadın siyaset bilimcisi,
Türkiye'nin ilk kadın gazetecilerinden,
Türkiye'nin ilk kadın senatörlerinden,
Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin ilk kadın asistanı,
ilk kadın doçenti,
ilk kadın profesörü ve ilk kadın kürsü kurucusu.
Türkiye'nin ilk gazetecilik okulu, Basın Yayın Yüksekokulu'nun kurucularından,
Basın Yayın Yüksekokulu'nun ilk kadın müdürü.
Türkiye'nin “uluslararası göç” konusundaki en önemli ismi.
Türkiye'nin “kadın hakları” konusundaki en güçlü isimlerinden biri.
Türkiye'nin uluslararası alanda tanınan saygın akademisyeni.
Dilimize “kamuoyu”, “halkla ilişkiler”, “baskı grupları” gibi kavramları kazandıran bir öncü.
Makaleleri, kitapları yabancı dillere çevrilmiş, dünyanın dört bir yanında konferanslar, seminerler veren, beş dil konuşan (İngilizce, Almanca, Fransızca, Macarca ve Türkçe) bir bilim kadını.
Hocaların hocası…

Onun bilmediğimiz tüm yanlarını gazeteci Sedef Kabaş, kaleme aldı. Hem de kendi anlatımıyla. Erken vefat eden bir baba, şefkat göstermeyen bir anne, kendisiyle konuşmayan bir amca, evinde istemeyen bir yenge, mesafeli bir hala gölgesinde yapayalnız bir çocukluk…  Evsiz, barksız, sahipsiz bir gençlik. 14 yaşında Türkçe bilmeksizin, okumak için Türkiye'ye gelmeyi kafasına koyan bu genç kız Nermin Abadan Unat.

Dilini, milletini, yurdunu kendi seçti.
Kendi yaşamını kendi çabasıyla kurdu.
Almanca, İngilizce, Fransızca, Macarca dillerini konuştu, ama sonradan öğrendiği Türkçe'yle gazetecilik, avukatlık ve hocalık yaptı.
Bir adama çok âşık oldu.
Anneliği hayatının en büyük ödülü saydı.
Öğrencilerine dost bir hoca, dostlarına vefalı bir arkadaş oldu.
Ve konuksever bir ev sahibi. İyi bir aşçı.
Meraklı bir gezgin.
Yardımsever, cömert, mütevazı, çalışkan, zevkli ve zeki bir insan…

Hocaların hocası, Nermin Abadan Unat'ın öğrencileri arasında;
İlber Ortaylı, Emre Kongar, Zafer Toprak, Şahin Alpay, Cengiz Çandar, Oral Çalışlar, İpek Çalışlar, Ertuğrul Özkök, Deniz Baykal, Baskın Oran, Ünal Batu, Cem Duna, Aydın Uğur, Ahmet Taner Kışlalı, Ünsal Oskay, Taner Timur, Mete Tunçay, Artun Ünsal, Üstün Ergüder, Abdülkadir Aksu, Hasan Celal Güzel, Oya Tokgöz, Aysel Aziz ve daha pek çok isim var...